logo

Visuele vormgeving

Visuele vormgeving;
meer dan alleen mooie dingen maken

Visuele vormgeving, is meer dan mooie dingen maken. Visuele vormgeving heeft een taak, namelijk informeren en communiceren, zo duidelijk mogelijk; structuur aanbrengen met visuele middelen.

Er wordt wel van vormgevers gezegd dat ze alleen mooie en spectaculaire dingen willen maken. In mijn visie is dat een misvatting. Een vormgever heeft als doel om zijn kennis en beeldende vaardigheden in te zetten om uw boodschap helder en duidelijk over te brengen. Een goed ontworpen brochure zonder al teveel toeters en bellen heeft als bijkomstigheid dat deze er in veel gevallen mooi uitziet, daar bestaat ook een term voor, namelijk “Functioneel ontwerp”.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Goed in contact treden met de opdrachtgever. Als opdrachtgever zit u bij het vuur. U weet het beste wat er in uw branche actueel is en wie de mensen of bedrijven zijn die interesse hebben in uw product.

Waar wilt u staan in de markt, wilt u de mark betreden als een prijsvechter, of juist als een bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige producten maakt. Beide kan, maar het verschil in het ontwerp is groot. Kinderen hebben andere behoeften dan volwassenen en studenten weer andere dan zakenmensen.

En dan is er natuurlijk nog een element wat vaak een ondergeschoven kindje lijkt … nl.: U, U bent degene met een passie, visie, droom of wens, anders was u niet juist dat bedrijf begonnen, of bij die werkgever gaan werken. Ook dat stukje moet ik als vormgever weten te raken.